Cредба со градоначалникот на општина Рен, г-дин Zan Fransoa Clemont

Cредба со градоначалникот на општина Рен, г-дин Zan Fransoa Clemont

При работната посета на црковната општина собор на сите Македоски светители во Лозана - Швајцарија, митрополитите г. Пимен и г. Јосиф  остварија средба со градоначалникот на општина Рен, г-дин Zan Fransoa Clemont, при посетата се разговараше за потребата на нашите верници од...


Света литургија во храмот „Собор на сите Македoнски светители“ во Лозана - Швајцарија

Света литургија во храмот „Собор на сите Македoнски светители“ во Лозана - Швајцарија

На 12.05.2018 Надлежниот Митрополит на европската епархија г. Пимен во сослужение на Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф и многубројното свештенство од Европската епархија богослужеа света литургија во храмот „Собор на сите Македoнски светители“ во Лозана -...


† СВЕЧЕНА ЛИТИЈА - ЕОРДИЈА ВО СТРУГА

† СВЕЧЕНА ЛИТИЈА - ЕОРДИЈА ВО СТРУГА

„Како пролет ни засветли - светлото Господово и божествено воскресение, од земната кон небесната Пасха преведувајќи нѐ. Со неа, пак, ни сјае светлозарниот спомен на сеславниот маченик Георгија, што светло го извршуваме, за да се удостоиме за божествената благодат од...