Света Тајна венчание

Света Тајна венчание

На 25.06.2016 година, Неговото всокопреосвештенство, Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф, во Лешочкиот манастир изврши Света Тајна венчание над младоженците Зоран и Елеонора Богдановски. Истиот ден во храмот „Св. Јован Крстител“ во с. Ново Село – Гостиварско, изврши...


Црковнословенскиот превод на Corpus Areopagiticum од монах Исаија Серски

Црковнословенскиот превод на Corpus Areopagiticum од монах Исаија Серски

На 24.06.2016 година, Неговото високопреосвештенство, Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф, присуствуваше на Преставувањето на изданието на црковнословенскиот превод на Corpus Areopagiticum од монах Исаија Серски од 1371 година, во Македонската академија на науките и...


Соборјаните на Крит со часови дебатираат за „баналности“

Соборјаните на Крит со часови дебатираат за „баналности“

Мисијата на црквата, прашањето за дијаспората и прашањето за автономијата се трите точки за кои поглаварите, но и голем дел од Епископите активно учествуваа во дебатата за нивната содржина изминативе три дена на Соборот.

Дел од забелешките биле прифатени, а за дел...


Педесетница

Педесетница

На 19.06.2016 г. денот на слегувањето на Светиот Дух врз апостолите или Педесетница – Духовден, Неговото високопреосвештенство, Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф, служеше Света Златоустова Литургија во Соборниот храм „Пресвета Богородица“ во Гостивар. На Светата...