Пејте Му на Господа

Митрополит Тетовско-гостиварски г. Јосиф

Пејте Му на Господа

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

Пејте Му на Господа нова песна! Пеј Му на Господа цела земјо!

Пејте Му на Господа, благословувајте Го Неговото име!

Псалм 96,1-2

Почитуван Директор на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи г. Даријан Сотировски,

Почитувани претставници на дипломатскиот кор

Ваши екселенции,

Почитуван проф. д-р Ивица Зориќ,

Пречесни отци,

Ценети готи, драги браќа и сестри,

 

Постојат многу начини на кои Го прославувaме...


Камења на верата

Митрополит Тетовско-гостиварски г. Јосиф

 

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

Вие сами, како живи камења, да изградувате од себе духовен дом, свештенство свето, за да принесете духовни жртви, кои Му се на Бога пријатни преку Исуса Христа.

(1 Петр. 2, 5)

Почитувани претставници на дипломатскиот кор

Ваши екселенции,

Почитуван директор на Агенцијата за ислеништво г-дин Никола Шалваринов,

Пречесни отци, почитувани членови на Црковниот одбор,

Ценети готи, драги браќа и сестри,

 

Ете, Семилостивиот наш Бог благоволи во ова 2018-то...


Господовото пасиште

Митрополит Тетовско-гостиварски г. Јосиф

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

Јас сум вратата: кој ќе влезе преку Мене, ќе се спаси; и ќе влезе, и ќе излезе, и пасиште ќе најде.

(Јован 10,9)

Драги браќа и сестри,

 

Само недела дена од Централната прослава по повод големиот јубилеј „1000 години Охридска архиепископија“, од Охрид, по Божја промисла, по благослов на Вашиот надлежен Владика, дојдовме во Виена, овде во храмот на Охридскиот чудотворец, светиот Наум, не само да ја споделиме свежата радост од свечената прослава, туку истата да...


Возљубени во Господа,

    Зар не паѓа дожд од Бога на сите подеднакво? Или Сонцето не свети за сите, исто така? Зар не го дишеме воздухот сите еднакво? Како тогаш не се срамите да признаете само три јазика, а за сите други народи и племиња сакате да бидат слепи и глуви? Дали Господ го сметате толку бессилен тоа да не може да го даде, или завидлив, па тоа да не го сака?
    Ова не се мои зборови, а зборови кои ги искажал светиот на чиј гроб денес се поклонуваме и кого го славиме во неговата светост пред Господа. Зборови кои се актуелни низ сиве овие 1000 години на нашето...


Каде се двајца или тројца собрани во Мое име, таму сум и Јас посреде нив (Матеј 18,20)  

Митрополит Тетовско-гостиварски г. Јосиф
Соборот – сведоштво за жива црква
Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

Драги браќа и сестри,


Најнапред да Му се заблагодариме на нашиот Троичен Бог – на Отецот и Синот и Светиот Дух, Кој што благоволи и нè удостои во оваа значајна година за нашата Помесна православна црква, кога го славиме големиот и редок јубилеј: „1000 години од постоењето на Охридската архиепископија (1018 – 2018)“ но и другиот и ништо помал од првиот: „60 години од обновувањето на Охридската архиепископија како Македонска...


Победоносецот

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски

Победоносецот

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

„Да бевте од овој свет, тогаш светот ќе го љубеше своето; но бидејќи не сте од светот, туку Јас ве избрав од светот – затоа светот и ве мрази.

(Јован 15,19)

Драги браќа и сестри,

Во ова неделно мајско утро, во Неделата на Самарјанката, кога Светата Православна Црква си спомнува за храбриот и свет воин Георгиј Победоносецот, дојдовме овде во подножјето, во разеленетите падини на планината Жеден, во овој негов прекрасен возообновен храм, кој по...


Сите заедно да Му служиме на Бога

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

„Не бојте се! Вие Го барате Исуса Назареецот, Рапнатиот.

Он воскресна не е овде...“

(Марко 16,6)

Драги браќа и сестри,

Со овие зборови ангелот им се обратил на трите верни жени, кои претходно биле на Голгота, а потоа присуствувале и на Христовото погребение, па откако ја минале саботата во мирување, во неделата рано изутрина тргнале кон Христовиот гроб за да го помажаат Неговото свето Тело, според тогашниот обичај, со скапоцени мириси. Тоа се случувало...


Да бидеме верни, а не неверни!

г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски

 

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

 „Господ мој и Бог мој!”

(Јован 20,28)

Драги браќа и сестри,

            Во овoj неделен ден, во неделата по Воскресението Христово, која е наречена Томина недела, повторно сме учесници во неизмерната пасхална радост. Повторно преку настанот со апостолот Тома – сме сведоци, сведочиме и веруваме дека Христос, нашиот вистински Бог воскресна од мртвите и ни подари живот вечен како што прорече. Денес се сеќаваме на Томиното уверување во Христовото воскресение и...


Животоносниот извор на Пресветата

г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски

Животоносниот извор на Пресветата

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

Твојот извор, Дево, сите ние го гледаме како нов Силоам, кој ослободува од болести...

(од канонот на празникот)

Драги браќа и сестри,

Во овој априлски ден, во првиот петок по Воскресението на нашиот Господ и Спасител Исус Христос, кога сеуште сме во радоста на светлото Воскресение, поздравувајќи се со најрадосниот поздрав: Христос воскресе! -  дојдовме во овој храм свечено да го прославиме празникот Источен петок –...


Радостна тага – таговна радост

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски Благовештение 07.04.2018 г. св. Кирил

Радостна тага – таговна радост

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

Не бојте се; знам дека Го барате Исуса распнатиот...

(Матеј 28,5)

Драги браќа и сестри,

          Овој ден е втор ден на наша жалост, тага и молк. Велика сабота е ден на покојот, ден кога стоиме покрај Христовиот гроб и кога заедно со целата екумена и со Мајката Божја, мироносиците и со отанатите Го оплакуваме Неописливиот и се поклонуваме на Неговото тело, кое пребива во запечатениот гроб, додека...


Славете Го Господа

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

           „Осана! Благословен е Кој доаѓа во името Господово, Царот Израилев!”                        

                                                                                                             (Јован 10,13)

Драги браќа и сестри,

Со гласно пеење на овие зборови многу деца, возрасни и стари, простирајќи ја својата облека и со палмови гранчиња во рацете, кои се симбол на победата, брзо Го пресретнале и Го прославиле Царот, Кој седејќи на осле, влегол во Ерусалим и го исполнил она што било речено за Него во...


Постот – лествица кон небото

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

Сe е можно за оној што верува! (Марко 9,23)

Драги браќа и сестри,

Една по друга поминуваат седмиците на Великиот пост. Постепено стигнуваме до крајот на постот и како што се приближуваме искушенијата се поголеми. На почетокот од постот силите ни се поголеми, а како што чекориме од ден на ден, а понекогаш и на самиот крај – чувствуваме дека не сме направиле ништо од она што сме се надевале и што сме намислиле да го направиме. Но, во овие мигови, во четвртата недела од Великиот пост – посветена на светиот...


Во спомен на просветителот од Теарце

Во спомен на просветителот од Теарце 1

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

Вистина, вистина ви велам: кој што го слуша словото Мое и верува во Оној Којшто Ме испрати ќе има живот, вечен и нема да дојде на суд, а преминал од смрт во живот...

(Јован 5,24)

Ваши Високипреосвештенства, почитуван директоре на Комисијата за односи со верските заедници и религиозните групи, пречесни отци, драги браќа и сестри,

Светата црква устроила секој ден од седмицата да е посветен на определена личност или настан. Саботата е посветена на упокоените, за сеќавање кон...


Светилникот на Православието

Никогаш вакво чудо не сме виделе!” Марко 2,12

Драги браќа и сестри,

Во текот на Велигденскиот пост, Црквата определила прославување и празнување на големи настани и значајни личности. Оваа втора недела е посветена на една значајна личност, на големиот чудотворец и светилник на Православието – светиот Григориј Палама, архиепископот Солунски, кој живеел и творел во 14 век. Светата црква нема доволно зборови да го опише неговиот свет живот и неговото богоугодно дело и огромните заслуги, кои ги направил за Црквата Божја. Неговиот познат тропар...


Да бидеме чувари на Православието 

 „Вистина, вистина ви велам: отсега ќе го гледате небото отворено и ангелите Божји како се искачуваат и слегуваат над Синот Човечки.”
 (Јован 1,51)

Драги браќа и сестри,
Светата православна црква, уште во деветтиот век, го воведува празнувањето на повторното враќање на светите икони во храмовите, и победата на православната вера над сите еретички учења – токму во оваа прва недела од Великиот пост, која се нарекува триумф на Православието. 
Овој празник го вовела царицата Теодора заедно со Константинополскиот патријарх свети Методиј како...


СЕГА ГО ОТПУШТАШ СВОЈОТ СЛУГА ВО МИР, ВЛАДИКО, СПОРЕД ЗБОРОВИТЕ ТВОИ. (ЛУКА 2,29)

Да се сретнеме со Бога

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

Драги браќа и сестри,

Во овој февруарски ден, дојдовме во нашиот храм како старецот Симеон да Го сретнеме нашиот Бог и Спасител, Господа Исуса Христа. Дојдовме да си споменеме за настанот, кога во четириесеттиот ден по Рождество Христово, Пресветата Дева Го донела својот Божествен Син во ерусалимскиот храм за, според Законот, да Му Го посвети на Бога, а и самата да се очисти (Левит 12, 2-7; Исход 12,2). Иако не беше потребно ни едното ни другото, сепак Законодавецот никако не сакал...


О кога би можел да се удостојам во оган и маки да завршам за името на Исус Христос, мојот Бог и Господ!

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

Драги браќа и сестри,
    Со овие зборови, младиот маченик Трифун, чиј спомен денес го празнуваме – ги прифатил и храбро ги претрпел маченичките страданија за Христа, нашиот Спасителот. Во овој ден, според традицијата, славејќи го споменот на свети Трифун, кој е покровител на лозарите и градинарите и заштитник на лозјата и градините, дојдовме при овие лозови насади, да го извршиме Чинот на благословување на нивите и лозјата и да го започнеме нивното закројување со Божји благослов без кој не можеме...


Љубовта е во единството 

Елате, благословени од Мојот Отец; наследете го Царството, 
приготвено за вас од почетокот на светот
(Матеј 25,34)
Драги браќа и сестри,
Од нашата земја Македонија дојдовме при Вас во Виена, во третата подготвителна недела позната како Месопусна недела кога од исхраната ги отфрламе месните производи, односно во неделата на Страшниот суд пред Сиропусната или Прошталната недела, во храмот посветен на нашиот преподобен отец Наум, Охридскиот чудотворец, сите заедно, народот Божји околу своите пастири, собрани како црква на Света Божествена...


Заштитникот на верата

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

Блажени се гонетите заради правда, бидејќи нивно е царството небесно! (Матеј 5,10)

Драги браќа и сестри,

Денес во Брвеница, во храмот посветен во негов спомен, дојдовме да го прославиме големиот заштитник на верата наша, дојдовме да му ја оддадеме заслужената чест на светиот Атанасиј Велики, архиепископот Александриски, кој неизмерно ревнувајќи за вистината и правдата, бранејќи го Православието од лажните учења претрпел дури гонение и страдание. Заради мноштвото негови животни дела – Севишниот...


Бог се јави!

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски 19.01.2018 г св. Кирил - Водици

Бог се јави!

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

„Еве го јагнето Божјо кое на Себе ги зеде гревовите на светот“

(Јован 1,29)

Драги браќа и сестри,

          Во овој славен ден го славиме откривањето на тајната на наизменливата и неразделна Троица, и земјата и морето се радуваат. Денес, кога сиот свет е исполнет со духовна радост, од овој амвон во Соборниот храм во Тетово ја споделуваме со сите Вас – неискажливата радост, радоста на Богојавлението. Денес Сонцето на...


„Вие што жеднеете, дојдете при водите…“

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски 18.01.2018 г. Богородица Тетово
Гласот Господов е над водите
Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!
„Вие што жеднеете, дојдете при водите…“
(Ис. 55, 1)


Драги браќа и сестри,


    Дојде и денот кога се осветуваат водите. И ние дојдовме во светиот храм посветен на Богомајката, на Пресветата Богородица – да присуствуваме на богослужението, на Царските часови и на Светата Василиева Литургија и секако на чинот на Големото осветување на водата.  Kако што Фотина, жената Самарјанка, која разговарала со нашиот...


Да ги обреземе старите навики

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски св. Никола Тетово 14.01.2018 г.

Да ги обреземе старите навики

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

Ползувајте го времето!

(Ефес. 5,16)

Драги браќа и сестри,

Семилостивиот Бог благоволи, на првиот ден од Новата година, кога нашиот ум се упатува кон тајната на времето и согледува за минливоста на уште една година и за почетокот на веќе друга година – да дојдеме во овој храм, на Божествена Литургија и да запливаме со нашите мисли во вечноста, во Божјото царство, подготвено за оние кои го љубат... Нема...


Светител за следење

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски 05.01.2018 г. Св. Наум Охридски Попова Шапка

Светител за следење

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

 

Почитувана е пред Господа смртта на Неговите преподобни...


 

Драги браќа и сестри,

Денес дојдовме во овој манастирски храм да го воспееме и прославиме Светиот преподобен отец наш Наум, Охридскиот чудотворец. Дојдовме со посебна цел на ова свето место, во ова тивко манастирско пристаниште, кое е светило, кое се наоѓа на врв планина, кое свети и го осветува секој човек, кој доаѓа во него –


Правило на верата

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски Св. Никола 19.12.2017 г.

 

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

Да не знае твојата лева рака што прави десната…

(Матеј 6,3)

Драги браќа и сестри,

Денес се наоѓаме во храмот посветен на светителот – за чиј спомен си спомнува Светата Црква, се наоѓаме во храмот на светиот Николај Мирликиски, чудотворец, голем светител, чиј што живот и дела биле и се нагледно правило за вистинската вера на Црквата. Дојдовте во толку голем број да му ја одадете заслужената почит на Мириликискиот архипастир, кој бил и...


Сите сме храм Божји!

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски 04.12.2017 г. Гостивар

                                                      Сите сме храм Божји!

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

... и вие сами, како живи камења, изградувајте од себе духовен дом...

  1. Петр. 2,5).

Драги браќа и сестри,

 

          Денес се сеќаваме на настанот од пред две илјадалетија, кога според Светото предание, со свечена литија предводена од праведните Јоаким и Ана, проследена со голема љубов и непрестајно славословие од многуте ближни, и со неискажлив восхит од ангелите била воведена Пречистата...


Недела дваесет и петта по Педесетнница

г. Јосиф, Митрополит Тетовско-гостиварски 26.11.2017 г. Гостивар

Слава Му на Бога за сѐ!

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

 

Кога ќе слушнете за постот, не плашете се од него како од страшен војвода: тој не е страшен за нас, туку за лошите духови...

 

Драги браќа и сестри,

Овие охрабрувачки зборови за постот ги изговорил најголемиот проповедник на Црквата, светиот Јован Златоуст, чиј спомен денес го празнуваме. Тој се родил во Антиохија во 354 година, од татко Секунд и мајка Антуса. Изучувајќи ја грчката философија Јован се згнасил од...


Собор на Св. Архангел Михаил

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски 21.11.2017 г Св. Архангел Михаил

Предводникот на ангелите

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

 

Те прославувам, Оче, Господи на небото и на земјата

(Лука 10,21)

 

Драги браќа и сестри,

Со овие зборови и ние денес ги подржуваме небесните ангелски хорови и од ова место Го прославуваме нашиот Бог, онака како што и ангелите предводени од светиот архистратиг Михаил Го прославуваат Него – Царот на славата и на ангелските војски. Во овој ден кога го празнуваме споменот на светиот архангел Михаил и...


г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски 07.11.2017 г. св. Димитриј

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски 07.11.2017 г. св. Димитриј

Светителот од Солун

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

Ако Мене Ме гонеа, и вас ќе ве гонат;

ако Моите зборови ги запазеа, и вашите ќе ги запазат...

(Јован 15,17)

Драги браќа и сестри,

Во овој ноемвриски ден, дојдовме овде во храмот посветен на нашиот денешен славеник, на Божјиот светилник, великомаченикот Димитриј Солунски, да си споменеме за неговиот свет живот, за кој го добил небесниот венец од Христа, нашиот Спасител. Денес нашите мисли и молитви да ги упатиме кон...


Колку е убаво кога браќата живеат заедно

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!


 

Колку е убаво и колку е мило кога браќата живеат заедно. Тоа е како миро врз главата што се лее по брадата, брадата Аронова, што се лее по полите од одеждата негова, како роса Ермонска, која паѓа на горите Сионски, зашто таму Господ дал благослов и живот вечен...

(Псалм 132)

Драги браќа и сестри,

Навистина е убаво и мило кога живееме заедно како браќа сплотени и собрани на Литургија во овој храм, во заедница, во која народот заедно со нас – свештенството ја преставуваме живата Црква Христова, која...


Воскресение од пепел

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски 08.10.2017 г. Мала Речица

    Воскресение од пепел

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

                           Домот Мој е дом за молитва...

                                                                                                                 (Лука 19,46)

Драги браќа и сестри,

Со овие поучни евангелски зборови со кои Бога и Спасителот наш Исуса Христа им се обратил на присутните во Ерусалимскиот храм и јас денес со неизмерна радост го започнувам моето слово кон Вас, нашите верници, кои дојдовте и зедовте учество во еден од најрадосните чинови,...


13та недела по Педесетница

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски 03.09.2017 г. Брвеница

Да постанеме Христови другари и ученици

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

Каменот, што го отфрлија ѕидарите, стана глава на аголот:

Тоа е од Господа, и чудесно е во очите наши

(Матеј 21,42)

Драги браќа и сестри,

Денешното свето Евангелие прочитано на Божествената литургија во овој свет храм посветен на светиот Атанасиј Велики во с. Брвеница говореше за параболата за лошите и неблагодарни лозари, кои испаднале предавници. Параболата е сликовита. Еден домаќин дал...


Успение на Пресветата, Пречистата и Преблагословена наша Мајка – Богородица

 

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски 28.08.2017 г.

Само едно е потребно

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

Но само едно е потребно. Марија го избра

добриот дел, кој нема да ѝ се одземе

Лука 10,42

Драги браќа и сестри,

Денеска го прославуваме празникот на чесното Успение на Пресветата, Пречистата и Преблагословена наша Мајка – Богородица и секогаш Дева Марија. На денешен ден, Таа се упокоила како што и сите луѓе се упокојуваат. Гледано од човечки аспект, секоја разделба предизвикува жал, тага и воздишка, но ние денес овој...


Успението на Богомајката

г. Јосиф, Митрополит Тетовско – гостиварски 27.08.2017 г.

Успението на Богомајката

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

 

Гледајќи го ангелите Успението на Пречистата – се уплашија,

бидејќи Дева се вознесува од земјата на небото

 

Драги браќа и сестри,

Во оваа приквечерина, Богомајката, Која е и сечија наша Мајка нѐ собра во оваа манастирска црква од сите краишта – како и светите апостоли пред нејзиниот успенски одар соборно да го прославиме Нејзиното светло Успение – празник, во кој на прв поглед си спонуваме за тажен настан, но...


Манастирот на Преображението

Lo г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски

Манастирот на Преображението[1]

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

 

Секој манастир е тврдина Божја и појава светоотечка,

Секој манастир го благословува целиот крај кај што е подигнат...

 

Драги браќа и сестри,

            Со овие зборови на нашиот современик, старецот Ефрем Филотејски, со голема празнична радост го започнувам моето слово за големиот денешен празник Свето Преображение Господово, празник на кој е посветен овој манастир, кој е во изградба.

            Денешниот празник го...


г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски Туденце 06.08.2017 г.

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски Туденце 06.08.2017 г.

Храмот е дом за молитва

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

                       Кој е толку голем како нашиот Бог? Ти си Бог кој твориш чудеса!

                                                                                                                 (Псалм 76, 13 -14)

Почитувани, со овие зборови воскликнал псалмопеецот Давид, изразувајќи ја на тој начин својата неизмерна радост,  воодушевувајќи се на Божјата големина и моќ, восхитен од мноштвото Божји чудеса кои Он ги твори за оние кои го љубат. И навистина, јас, како...


Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски Зубовце „св. Марина“ 30.07.2017 г.

  • Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски Зубовце „св. Марина“ 30.07.2017 г.
  • – образец на женственото достоинство
  • името на Отецот и Синот и Светиот Дух!
  • оние што јадеа, беа околу пет илјади души, освен жените и децата.
  • 14,21
  • браќа и сестри,
  • Се собравме оваа недела соборно и во голем број во овој храм – достојно да го прославиме храмовиот празник (слава) и достојно да го одбележиме споменот на светата великомаченичка Марина, во народот позната и како Огнена Марија, која Светата Црква ја чествува заедно со преподобниот Леонид Устнедумски....


Проповед на Митрополитот Тетовско – Гостиварски г.Јосиф за празникот Митровден

             Денес го празнуваме споменот на едно големо светило на Православната Црква, големиот сведок на вистинскиот Бог - светиот Димитриј Солунски Чудотворец. Oвoј славeн и чудoтвoрeн свeтитeл e рoдeн вo градoт Сoлун oд благoрoдни и благoчeстиви рoдитeли, кои бидејќи бeздeтнитe, го измoлиле oд Бoга својот син eдинeц - Димитриј. Тој бил oдглeдуван и вoспитуван сo гoлeмo вниманиe. Кога починал нeгoвиoт таткo, кој бил сoлунски вoјвoда, царoт Максимијан гo пoставил Димитриј за вoјвoда на градот, пoсeбнo прeпoрачувајќи му и барајќи да ги гoни и да ги истрeбува христијанитe...


Страстите се најлошиот тиранин

Минатиот пат  зборувавме за тоа како Бог го создал човекот и колку бил  природен неговиот живот во рајот, односно во пространството во кое го поставил Господ. Адам, којшто излегол од рацете на Самиот Бог, ги поседувал сите дарови од Создателот. Потоа, значи дошол гревот, којшто го прекинал општењето на човекот со Бога, и сите енергии на созданието почнале да се изобличуваат. Следуваат како што знаеме, јавувањето на Бога во светот и овоплотувањето на Бог Словото, новиот Човек-Богочовекот-Којшто е реалност којашто се преживува во...


Православен поглед на современите технологии: телевизија и интернет

Нашава епоха, XX и почетоткот на XXI век, е епоха на силен технолошки развој. Се разбира, големи се предностите и позитивните страни на технолошкиот напредок. Во многу сегменти се олеснува и подобрува човековиот живот. Меѓутоа, истите тие технолошки придобивки многу лесно се злоупотребуваат, па така, од средство за подобрување на условите за живот, стануваат средство за духовна смрт.
          Во  овој контекст, најпрво ќе ја споменеме телевизијата.
          Со напредокот на овој вид медиум, значително се подобри преносот на информации, како и...


Слово на Митрополит Тетовско – Гостиварски г.Јосиф

 

Ваше Блаженство, Ваши високипреосвештенства, Ваше преосвештенство,
Почитувани членови и претставници на Владата на Р. Македонија,
Почитувани пратеници во Собранието на Р. Македонија,
Почитувани претставници на дипломатскиот кор,
Уважени претставници на образовните институции,
Почитувани претставници на локалните самоуправи,
Сечесни отци и богољубиви монаси,
Возљубени во Господа браќа и сестри,
Духовни чеда,
Исправен пред вас , овде, на амвонот од ова свето место, посветено на сесловенските просветители, светите Кирил и...