23 Недела по Педесетница

23 Недела по Педесетница

На 04.11.2018 Во соборниот храм Пресвета Богородица - Гостивар, Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф во сослужениј...

Света тајна крштеније

Света тајна крштеније

Митрополитот Тетовско-гостиварски г.Јосиф изврши света тајна крштеније на чедото божјо Љубо Сибиновски во храмот св. Бог...

Преп. Параскева (Петка) Епиватска

Преп. Параскева (Петка) Епиватска

На 27.10.2018 година, кога црквата ја слави Преп. Параскева (Петка) Епиватска, Неговото високопреосвештенство, Митрополи...

Ако правилно се разбере македонскиот модел на секуларноста, ќе имаме подобро општество

Ако правилно се разбере македонскиот модел на секуларноста,...

Не смееме да дозволиме верското право на граѓанинот да биде нарушено и религиозноста да биде истисната од општеството, а...

75 годишниот јубилеј од одржувањето на историскито Прво свештеничко собрание

75 годишниот јубилеј од одржувањето на историскито Прво свештеничко собрание

На 22. 10. 2018 година во храмот свети Димитриј во с. Издеглавје по повод на 75 годишниот јубилеј од одржувањето на историскито Прво свештеничко собрание беше отслужен помен за свештениците - учесници на Свештеничкиот собор. На свеченото одбележување присуствуваа повеќе членови на Светиот архијерејски синод, многубројно свештенство и верен народ. Исто така на одбележувањето на овој голем настан присуствуваа и Директорот на Комисијата за верски од...

Недела 21 – ва по Педесетница

Недела 21 – ва по Педесетница

На 21.10.2018 година, Недела 21 – ва по Педесетница, преп. Пелагија, Неговото високопреосвештенство, Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф, служеше Света Златоустова литургија во Соборниот храм „Св. Кири...

„Покров на Пресвета Богородица“

„Покров на Пресвета Богородица“

На ден 14. 10. 2018 година, во 20 недела по Педесетница, кога Светата Црква го празнува празникот Покров на Пресвета Богородица и си спомнува за свети апостол Ананија, преподобен Роман Слаткопевец и преподобен Јован Куку...

Св.тајна Крштеније на чедото божјо Михаил Јовановски

Св.тајна Крштеније на чедото божјо Михаил Јовановски

На 13.10.2018 Митрополитот Тетовско-гостиварски г.Јосиф во соборниот храм св.Кирил и Методиј-Тетово извши св.тајна Крштеније на чедото божјо Михаил Јовановски од Тетово.