Бигорски соборно го слави својот моќен Застапник, Свети Јован Претеча и Крстител

Како достојно да го пофалиме оној кого самата уста Господова го прослави? Како животот што денес се крунисува со славна смрт да добие достојна чест? Житието Претечево се издигнува високо над нашите обични човечки очи во пределите ангелски, бидејќи пред нас стои земен ангел, најголем помеѓу родените од жена, чиешто раѓање беше најавено од Архангелот, чијашто рака се удостои да се спушти на главата на Спасителот....

Повеќе