Месопусната недела

На 10.03.2024 година, во Месопусната недела, во Лешочкиот манастир беше отслужена света архиерејска Литургија на која чиноначалствуваше Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф во сослужение на протоереј Ѓорѓи Сламков, протоереј Жарко Мицкоски, ереј Илија Сламков и ереј Стефан Гавроски од Сремската Епархија при СПЦ. Митрополитот г. Јосиф се обрати кон верниот народ со пригодна беседа на која меѓу другото истакна: Како што слушнавте од читањето, оваа недела вниманието на Црквата е свртено кон Евангелието за Судот Божји (Мт. 25, 31-46). Месопустната недела е посветена на сеќавањето на сеопштиот последен и Страшен суд на живите и мртвите (Матеј 25, 31-46). Ова сеќавање е неопходно, за луѓето кои грешат да не се предадат на безгрижност и мрзеливост за своето спасение во надежта на неизреченото милосрдие Божјо. Браќа и сестри, кога влеговте во храмот од левата страна забележавте една многу впечатлива сцена, на која фрескописецот мошне веш­то ги преточил во слика Христовите зборови кои ги слушнавме во денешно­то Евангелско четиво. Всушност, на таа фреска е претставен Страшниот Суд каде што Господ Исус Христос најпрво гледа надесно и им се обраќа на оние кои се од таа страна: „Елате, благословени од Мојот Отец; наследете го царст­во­то, приготвено за вас од почетокот на светот“ (Матеј 25, 34), а другата фигура на Спасителот е свртена кон оние кои стојат од левата страна и го слушаат страш­ниот приговор: „Одете од Мене, проклети, во вечен оган, приготвен за ѓаволот и неговите ангели“ (Матеј 25, 41). На првата фигура од Христовото лице излегува светлина и љубов, а Неговите две раце се испружени напред, како да сака да ги прегрне оние кои живееле според Неговите заповеди, а на втората фигура Христовиот лик е строг и од Неговите очи не излегува светлина. 
Гледајќи ја оваа фреска, веднаш треба да се потсетиме на зборовите од апостолот Јован кога безусловно и едноставно тврди дека „Бог е љубов“ (1. Јов. 4, 8). Потврда на ова е и фактот што „Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој што верува во Него, да не погине, но да има живот вечен“. Да се удостоиме и ние да го слушнеме најблагиот Христов глас: ,,Елате, благословени од Мојот Отец, наследете го Царството, приготвено за вас од почетокот на светот; оти, гладен бев и Ми дадовте да јадам; жеден бев и Ме напоивте, странец бев и Ме примивте; необлечен бев и Ме облековте; болен бев и Ме посетивте; во затвор бев и дојдовте при Мене“ (Матеј 25, 34-36). Да го украсиме нашиот пост со вакви богоугодни дела, па со радост да излеземе пред Лицето на Воскреснатиот наш Спасител, Господ и Бог Исус Христос. Само така ќе не препознае како Свои верни чеда и пријатели и ќе влеземе во вечната радост на невечерниот ден. Се подготвуваме за влез во Светата и Велика Четириесетница. Да го зголемиме нашиот подвиг уште повеќе, да го возљубиме човекот и Бога. Да се помолиме на Мајката Божја, Пресвета Богородица, која е  заштитничка на нас грешните и недостојните, на Светите Ангели и на Св. Кирил Лешочки чии мошти се во овој манастир, Господ да ни даде сили да поживееме достојно и чесно, за да се најдеме од десната страна на Спасителот наш Господа Исуса Христа. Амин!