Втора ta_nedela_po_pedesetnica и Преп. Наум Охридски

Втора ta_nedela_po_pedesetnica и Преп. Наум Охридски

На 03.07.2016 година, втора ta_nedela_po_pedesetnica, Преп. Наум Охридски, Неговото високопреосвештенство, Митрополитот...

Недела на сите светии

Недела на сите светии

На 26.06.2016 година, во првата ta_nedela_po_pedesetnica во која си спомнуваме за сите светии, Неговото високопреосвеште...

Света Тајна венчание

Света Тајна венчание

На 25.06.2016 година, Неговото всокопреосвештенство, Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф, во Лешочкиот манастир...

Црковнословенскиот превод на Corpus Areopagiticum од монах Исаија Серски

Црковнословенскиот превод на Corpus Areopagiticum од монах И...

На 24.06.2016 година, Неговото високопреосвештенство, Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф, присуствуваше на Прест...

Соборјаните на Крит со часови дебатираат за „баналности“

Соборјаните на Крит со часови дебатираат за „баналности“

Мисијата на црквата, прашањето за дијаспората и прашањето за автономијата се трите точки за кои поглаварите, но и голем дел од Епископите активно учествуваа во дебатата за нивната содржина изминативе три дена на Соборот. Дел од забелешките биле прифатени, а за дел дополнително ќе се разговара. Засега само текстот за мисијата на црквата во современиот свет бил прифатен. Но како течат дискусиите и колку тие се конструктивни и суштински? Медиумите...

Педесетница

Педесетница

На 19.06.2016 г. денот на слегувањето на Светиот Дух врз апостолите или Педесетница – Духовден, Неговото високопреосвештенство, Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф, служеше Света Златоустова Литургија в...

Света тајна Крштение

Света тајна Крштение

На 15.06.2016 година, Неговото високопреосвештенство, Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф, во храмот „Св. Константин и Елена“ во с. Вратница, изврши Света Тајна крштение над новороденчето Миа Боогатино...

Света Тајна венчание над младоженците Горан и Ирена Петровски од Тетово

Света Тајна венчание над младоженците Горан и Ирена Петровски од Тетово

На 11.06.2016 година, Неговото високопреосвештенство, Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф, и  Митрополитот Кумановско-осоговски д-р г. Јосиф, во солсужение на свештеници од Тетовско-гостиварската епархија, во...