Осма ta_nedela_po_pedesetnica

Осма ta_nedela_po_pedesetnica

На 14.08.2016 година, Пренос на мошти на „Св. Климент Охридски“, Седумтемина Макавеи, изнесувањето на Чеснио...

Хуманитарна дејност

Хуманитарна дејност

На 09.08.2016 година, во организација на Тетовско-гостиварската епархија која секогаш е подготвена да помогне онаму...

Преп. мч-чка Параскева (Петка) Римјанка

Преп. мч-чка Параскева (Петка) Римјанка

На 08.08.2016 година, Преп. мч-чка Параскева (Петка) Римјанка, Неговото високопреосвештенство, Митрополитот Тетовско-гос...

Седма недела по педестница

Седма недела по педестница

На 07.08.2016 година, Успение на св. Ана, св. Олимпијада, преп. Евпраксија, Неговото високопреосвештенство, Митрополитот...

СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА - ИЛИНДЕН И СВЕТИ ПРЕЧИСТАНСКИ ПРЕПОДОБНОМАЧЕНИЦИ

СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА - ИЛИНДЕН И СВЕТИ ПРЕЧИСТАНСКИ ПРЕПОДОБНОМАЧЕНИЦИ

„Чудесен Илија, ти се удостои за богојавление и за пророштва, како и великиот Мојсеј, помазувајќи со Духот пророци и цареви. Беше созерцател и на славата Христова на Таворската Гора, и пееше: Благословен си, Боже, на нашите татковци“ (песна од канонот на Утрена на свети пророк Илија). По Божјата милост и допуштение, еве и оваа година го прославивме светиот и славен пророк Илија, разобличителот на гревот, ангелот на земјата, кој повто...

Шеста ta_nedela_po_pedesetnica

Шеста ta_nedela_po_pedesetnica

На 31.07.2016 година, шестта ta_nedela_po_pedesetnica, Св.мч. Емилијан, Неговото високопреосвештенство, Митрополитот Европски г. Пимен, во сослужение со  надлежниот архиереј   Тетовско-гостиварски г. Јосиф,...

Св. вмч-чка Марина

Св. вмч-чка Марина

На 30.07.2016 година, Св. вмч-чка Марина, Неговото високопреосвештенство, Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф, по отслужената Света литургија во храмот посветен на  „Св. Марина“ во  с. Зубовц...

Собор на „Св. Архангел Гаврил“

Собор на „Св. Архангел Гаврил“

На 26.07.2016 година, Неговото високопреосвештенство, Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф, во храмот посветен на „Св. Архангел Гаврил“ во с. Тумчевиште – Гостиварско, изврши водосвет и ги благосл...