Втора седмица по Педесетница

Втора седмица по Педесетница

На 21.06.2020 Втора седмица по Педесетница ,надлежниот митрополит Тетовско-гостиварски г.Јосиф со свештеници од ТГЕ бого...

Mатурските испити на Lll генерација ученици-богослови

Mатурските испити на Lll генерација ученици-богослови

На ден 17. 06. 2020 година во Македонската православна богословија (МПБ) „Свети Климент Охридски“ во Скопје...

Недела 1 по педесетница посветена на Сите светии

Недела 1 по педесетница посветена на Сите светии

На-14.06.2020  Недела 1 посветена на Сите светии,митрополитот Тетовско-гостиварски богослужеше света литургија во Л...

2 ден Духовден

2 ден Духовден

На 08.06.2020 - На 2 ден Духовден митрополитите Брегалнички г.Иларион ,Европски г.Пимен,Тетовско-гостиварски г.Јосиф и е...

Педесетница - Духовден

Педесетница - Духовден

07.06.2020 На Педесетница-Духовден, митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф во соборниот храм Пресвета Богородица во Гостивар богослужеше света литургија. По литургијата се отслужи и вечерна богослужба на која беа прочитани молитви на призив на Светиот Дух. На литургијата беседеше митрополитот г. Јосиф.Беседата може да ја прочитате на следниот линк...

Спомни си, Господи, за сите починати со надеж за воскресение и живот вечен

Спомни си, Господи, за сите починати со надеж за воскресение и живот вечен

Спомни си, Господи, за сите починати со надеж за воскресение и живот вечен – за отците и браќата наши, сестрите, за оние кои паднале на браникот за верата и татковината, и за сите православни христијани што овде и...

Св. цар Константин и царица Елена

Св. цар Константин и царица Елена

На 03.05.2020. На празникот св. цар Константин и Елена во соборниот храм св. Кирил и Методиј беше отслужена света литургија. По литургијата надлежниот митрополит Тетовско-гостиварски г. Јосиф ги благослови славските лебо...

Недела на отците на првиот Вселенски собор

Недела на отците на првиот Вселенски собор

На 31.05.2020 Недела на отците на 1-Вселенски собор,митрополитот Тетовско-гостиварски г.Јосиф богослужеше света литургија во Лешочкиот манастир. Верниот народ се причести со светите тајни.На литургијата беседеше митропол...