Недела на Самарјанката – Канонизација на игуменот Јоаким Крчовски за светител и негово вбројување во диптихот на светите

Недела на Самарјанката – Канонизација на игуменот Јоаким Крч...

На 22.05.2022 година во Манастирот „Свети Јоаким Осоговски“ во Крива Паланка, Неговото Блаженство Митрополит...

Eвангелист Јован Богослов

Eвангелист Јован Богослов

21.05.2022 На празникот св. ап. евангелист Јован Богослов во параклисот посветен на денешниот светител во с. Отушиште-Те...

Св. Атанасиј Велики - Лешок

Св. Атанасиј Велики - Лешок

На 15.05.2022 година, го прославивме споменот на св. Атанасиј - пренесувањето на неговите мошти. Во негова чест, во мана...

Недела на жените мироносоци

Недела на жените мироносоци

08.05.2022 Недела на жените мироносоци, ап.еванг. Марко,митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф богослужеше света лит...

Cв. Георги Победоносец во Мала Речица -Тетово

Cв. Георги Победоносец во Мала Речица -Тетово

06.05.2022 Во манастирот Cв. Георги Победоносец во Мала Речица -Тетово, митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф ги благослови кумските лебови и изврши водосвет. Митрополитот во својата беседа меѓудругото нагласи:денеска кога го прославуваме светиот великомаченик Георги Победоносец, кој својата вера, својата надеж и својата припадност кон Христа ја запечатил и со сопствената крв, пострадувајќи за светата ни вера, нè учи како да се угледа...

Средба со потполковник Игор Станковски командант на Тетовската касарна

Средба со потполковник Игор Станковски командант на Тетовската касарна

03.05.2022 во Лешочкиот манастир Митрополитот Тетовско-гостиварски г.Јосиф го прими потполковник Игор Станковски командант на Тетовската касарна.

Неделата на Антипасха - Томина недела

Неделата на Антипасха - Томина недела

На 01.05.2022 година, во Неделата на Антипасха - Томина недела во храмот Пресвета Богордица-Гостивар, беше отслужена света архиерејска Литургија на којашто чиноначалствуваше Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Те...

Петокот од Светлата седмица – Источен Петок (Балаклија)

Петокот од Светлата седмица – Источен Петок (Балаклија)

На 29. 04. 2022 година, во Петокот од Светлата седмица – Источен Петок (Балаклија), кога го празнуваме споменот со Чудотото на Животворниот извор на Мајката Божја,Митрополитот Тетовско-гостиварски г.Јосиф богослуже...