CATEGORY / LIFESTYLE

Cпоменот на преподобниот отец наш Кирил Лешочки

Cпоменот на преподобниот отец наш Кирил Лешочки

г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски Ти благодариме оче Кириле![1]   Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!   Денес настапи сечесниот празник на Црквата македонска, споменот на преподобниот отец наш Кирил Лешочки. Дојдете луѓе, светло да празнуваме, и со богомудри песни да покажеме почит... (Хвалитна стихира на Утрената...

Религијата во образованието ‒ искуства и предизвици

Религијата во образованието ‒ искуства и предизвици

† Стефан, Архиепископ Охридски и Македонски[1]   Појдовната точка на етичките согледби на секоја вера, а особено на монотеистичките религии е увереноста дека Бог е сушта љубов и милост. Така во Заветот на Бога со Израилот, во книгата на пророкот Исаија, читаме дека Бог е сељубечки Господ Кој... милува[2] и Кој ни...

Правило на верата

Правило на верата

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски Правило на верата[1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!   Да не знае твојата лева рака што прави десната… (Матеј 6,3)   Драги браќа и сестри, Денес се наоѓаме во храмот посветен на светителот – за чиј спомен си спомнува Светата Црква, се наоѓаме во храмо...

ВО ЧЕСТ НА НОВОПРОГЛАСЕНИОТ СВЕТИТЕЛ НАШ!

ВО ЧЕСТ НА НОВОПРОГЛАСЕНИОТ СВЕТИТЕЛ НАШ!

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски ВО ЧЕСТ НА НОВОПРОГЛАСЕНИОТ СВЕТИТЕЛ НАШ! [1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Стоеќи денес пред вас потомците и почитувачите на новопројавениот светител Кирил игуменот Лешочки, озарен и укрепен од неговите свети мошти, заедно со псалмопејачот Давид извикувам:  „Скапа е...

БЛАГОСЛОВЕНА УЧЕБНА ГОДИНА!

БЛАГОСЛОВЕНА УЧЕБНА ГОДИНА!

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски БЛАГОСЛОВЕНА УЧЕБНА ГОДИНА! [1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Со благодатта на Бога сум тоа што сум...“  (1 Кор. 15,10) Ваше блаженство, ваше високопреосвештенство – почитуван ректоре, почитувани професори и воспитувачи, најмили ученици,  &n...

Успението – круна на Богородичниот живот

Успението – круна на Богородичниот живот

Успението – круна на Богородичниот живот   Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Царицата стои покрај Тебе оддесно“ (Пс. 44, 9)   Драги браќа и сестри,            Во овој светлозрачен ден и ние присутните во овој храм се приклучуваме кон славо...

Ползувајте ја слободата - правилно

Ползувајте ја слободата - правилно

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски Ползувајте ја слободата - правилно[1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Сѐ ми е дозволено, но не е сѐ полезно;  сѐ ми е дозволено, но ништо не сакам да надвладее над мене“ (1 Кор. 6,12) Драги браќа и сестри,          ...

Денот на спасението

Денот на спасението

г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски Денот на спасението[1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!  И ги изведе надвор во Витанија, па кога ги подигна рацете, ги благослови.  И кога ги благословуваше, се оддели од нив и се вознесе на небото.  (Лука 24,50-51) Драги браќа и сестри, Денес на празникот...

Во храмот на света Злата Мегленска

Во храмот на света Злата Мегленска

г. Јосиф, Митрополит Тетовско-гостиварски Во храмот на света Злата Мегленска[1] Се зарадував кога ми рекоа: Да одиме во домот Господов (Пс. 122,1) Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Вашe високопреосвештенство, чесни отци, драги браќа и сестри, наши денешни домаќини, Благодатта Божја денес нѐ собра во овој наш новоизграден...

Да ги имаме на ум – Наумовите совети

Да ги имаме на ум – Наумовите совети

г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски Да ги имаме на ум – Наумовите совети Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Блажени ќе бидете, кога ќе ве намразат луѓето, и ќе ве одделат и похулат, и го исфрлат името ваше како лошо, заради Синот Човечки!“. (Лука 6,22) Драги браќа и сестри, На почетокот од месец ј...

Седум вековен духовен светилник

Седум вековен духовен светилник

г. Јосиф, Митрополит Тетовско-гостиварски Седум вековен духовен светилник[1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!   Ваши високипреосвештенста, почитувани претставници на државните институции, пречесни отци, драги браќа и сестри,   Просветлени од благодатта на Духот на Вистината и исполнети со духовна радост овде под...

Радосен ден

Радосен ден

г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски Радосен ден[1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Денес дојде спасението на овој дом… (Лука 19,9) Почитуван директор на Комисијата за односи со верскитезаедници и религиознигрупи, ценети отци, драги браќа и сестри,          &...

Правило на верата

Правило на верата

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски Правило на верата[1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!   Да не знае твојата лева рака што прави десната… (Матеј 6,3)   Драги браќа и сестри, Денес се наоѓаме во храмот посветен на светителот – за чиј спомен си спомнува Светата Црква, се наоѓаме во храм...

Возљубени во Господа,

Возљубени во Господа,

ЈОСИФ,                                                         &n...

Славословие на Бога

Славословие на Бога

Митрополит Тетовско-гостиварски г. Јосиф Славословие на Бога[1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Славете Го Господа и пејте Му сп. Псалм 104,1-2 Ваше Високопреосвештенство, Почитуван Директор на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи г. Даријан Сотировски, Почитувани претставници на дипломатскиот...

Успението – круна на Богородичниот живот[1]

Успението – круна на Богородичниот живот[1]

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски Успение - 2020 Успението – круна на Богородичниот живот[1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Царицата стои покрај Тебе оддесно“ (Пс. 44, 9) Драги браќа и сестри,          Во овој светлозрачен ден и ние присутните в...

Маченичката од Рим

Маченичката од Рим

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски                                                    ...

Илинденско послание

Илинденско послание

†    СТЕФАН ПО МИЛОСТА БОЖЈА, АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ, ЗАЕДНО СО СВЕТИОТ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД, ДО СВЕШТЕНОСЛУЖИТЕЛИТЕ, ДО МОНАШТВОТО И    ДО СИТЕ ЧЕДА НА МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА – ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА, А    ПО ПОВОД ИЛИНДЕНСКИТЕ ПРАЗНУВАЊА, ИСПРАЌА МИР И БЛАГОСЛОВ...

Охридскиот чудотворец

Охридскиот чудотворец

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски                                                    ...

Успешно положена матура на 52 генерација богослови

Успешно положена матура на 52 генерација богослови

Ваши високипреосвештенства, Ректоре, професори во МПБ, драги матуранти и ценети гости .  По милоста Божја и по волјата на САС на МПЦ-ОА, ми се даде посебна чест да бидам пратеник на 52-та генерација матуранти во учебната 2019-2020 година, за која чест особено им благодарам на браќата архијереи. Ова задолжение за мене претставува посебно з...

Просветлени од Светиот Дух - Господ [1]

Просветлени од Светиот Дух - Господ [1]

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски Просветлени од Светиот Дух - Господ [1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „А ова го рече за Духот, Кого што ќе Го примат оние, кои веруваат во Него“  (Јован 7,39) Драги браќа и сестри,             Денес, педесе...

„Верувам, Господи“

„Верувам, Господи“

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски „Верувам, Господи“ [1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Верувам, Господи“  (Јован 9,38) Драги браќа и сестри,             Во оваа петта недела по Христовото воскресение позната како Недела на слеп...

Столб на Православието

Столб на Православието

г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски Столб на Православието[1]   Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!   Ти си бил столб на Православието, утврдувајќи ја Црквата со божествените догмати, свештеноначалнику Атанасије;   (стих од тропарот)   Христос воскресе!   Драги браќа и сестри,...

Победоносната моќ на верата и љубовта

Победоносната моќ на верата и љубовта

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски                                   Победоносната моќ на верата и љубовта[1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!    ...

Пречистиот извор на исцеленија

Пречистиот извор на исцеленија

г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски Пречистиот извор на исцеленија[1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Радувај се, Живоносен извору, кој разлеваш чудеса по морињата и по сета вселена! Драги браќа и сестри, Христос воскресе!             Наоѓајќи се во пасхалната радост п...

Сабота на молкот

Сабота на молкот

г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски Сабота на молкот[1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Радувајте се! (Матеј 28,9) Драги браќа и сестри, Вчера, на Велики Петок како Христови следбеници символички учествувавме во погребението на Спасителот, а денес, пак на Велика Сабота, наоѓајќи се меѓу Петокот и Неделата, помеѓу тагата и р...

На Твојата тајна вечера

На Твојата тајна вечера

г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски На Твојата тајна вечера[1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Правете го ова за Мој спомен! (1 Кор. 11,24) Драги браќа и сестри,             Да Му благодариме на Бога, Кој со својата голема милост, повторно и пак нѐ удостои да го дочекам...

ДА ЈА ОСМИСЛИМЕ ИЗОЛАЦИЈАТА

ДА ЈА ОСМИСЛИМЕ ИЗОЛАЦИЈАТА

г. Јосиф, Митрополит Тетовско-гостиварски ДА ЈА ОСМИСЛИМЕ ИЗОЛАЦИЈАТА Зашто и Синот Човечки не дојде за да Му служат, но да послужи и да ја даде душата Своја за откуп на мнозина (Марко 10,45)  Драги браќа и сестри, ​Оваа петта недела од Великиот пост, Светата Црква ја посветила на светата пустиножителка Марија Египетска, која во Јорд...

Силата на крстот

Силата на крстот

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски Силата на крстот Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! На Твојот Крст му се поклонуваме, Владико, и Твоето Свето Воскресение го славиме   Драги браќа и сестри,           Во овие великопосни денови кога  во значителен ек се вестите што секојдневно ги слушаме окол...

Пресвета Богородице спаси нѐ 

Пресвета Богородице спаси нѐ 

г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски Пресвета Богородице спаси нѐ  Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Храбра наша Војвотко победоносна,  ние, слугите Твои од зло избавени,  песни пофални Ти воспеваме...  Драги браќа и сестри, Од свештената историја на нашата Црква знаеме за големото застапништво низ вековите...

Да бидеме чувари на Православието

Да бидеме чувари на Православието

г. Јосиф, Митрополит Тетовско-гостиварски Да бидеме чувари на Православието Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Вистина, вистина ви велам: отсега ќе го гледате небото отворено и ангелите Божји како се искачуваат и слегуваат над Синот Човечки.” (Јован 1,51)   Драги браќа и сестри, Светата православна црква, уште во дев...

Милост, а не жртва

Милост, а не жртва

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски Милост, а не жртва Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Саботата е создадена за човекот, а не човекот за саботата“ (Марко 2,27). Драги браќа и сестри, Саботниот ден од првата седмица на Великиот пост е посветен на светиот великомаченик Теодор Тирон. Затоа денес, ние се наоѓаме во ово...

Простување за добар почеток на постот

Простување за добар почеток на постот

г. Јосиф, Митрополит Тетовско-гостиварски Простување за добар почеток на постот Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Проштевајте и ќе ви биде простено! (Лука 6,37) Драги браќа и сестри, Во ова мартовска приквечерина сите наши мисли да ги насочиме кон нашите ближни и кон самите себеси. Да им простиме на другите, но да си простиме и самите...

Постот – пат до изгубениот рај

Постот – пат до изгубениот рај

г. Јосиф, Митрополит Тетовско-гостиварски Постот – пат до изгубениот рај Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Не собирајте богатства на земјата..., но собирајте си богатства на небото... (Матеј 6,19-20) Драги браќа и сестри, Денес, на самиот почеток од месец март, во оваа четвртата и последна подготвителна недела пред Великиот пос...

Маченикот од Кратово

Маченикот од Кратово

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски Маченикот од Кратово Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Ако Мене Ме гонеа, и вас ќе ве гонат;  ако моите зборови ги запазеа, и вашите ќе запазат (Јован 15,20). Ваши Високопреосвештенство, почитуван градоначалник, драги браќа и сестри,   Традиционално секоја година, чествувањето на п...

ВИСТИНСКА СРЕЌА

ВИСТИНСКА СРЕЌА

г. Јосиф, Митрополит Тетовско-гостиварски ВИСТИНСКА СРЕЌА Сега го отпушташ Својот слуга со мир, Владико, според зборовите Твои; зашто очите мои го видоа спасението Твое. (Лука 2, 29-30) Драги браќа и сестри, Денес го празнуваме големиот празник Сретение и се сеќаваме на еден значаен настан од животот на Господ Исус Христос. Сосема природно е...

Темели за нов почеток

Темели за нов почеток

г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски Темели за нов почеток Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „ Боже, дојди ми на помош, побрзај, Господи, да ми помогнеш“  (Псалм 69,1)   Ваше блаженство, Ваши високипреосвештенства, почитуван премиер, почитуван градоначалник на општина Теарце, почитуван директор на Комисија...

Осветување на водите

Осветување на водите

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски Осветување на водите Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Вие што жеднеете, дојдете при водите…“  (Ис. 55, 1)  Драги браќа и сестри, Дојде и денот кога се осветуваат водите. И ние дојдовме во светиот храм посветен на Богомајката, на Пресветата Богородица – да п...

Ползувајте го времето

Ползувајте го времето

г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски Ползувајте го времето Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „ А кога се навршија осум дена, за да биде обрезан Младенецот, Му кладоа име Исус, известено од ангелот уште пред да биде зачнат во утробата.“  (Лука 2,21) Драги браќа и сестри, Во денешниот осми ден по големиот празник...

Добриот пастир 

Добриот пастир 

г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски Добриот пастир  Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Јас сум добриот пастир. Добриот пастир си ја полага душата своја за овците. Јас сум добриот пастир: и ги знам Моите, и Моите Ме знаат Мене“ (Јован 10,11-14) Ваше Блаженство, Ваши Високипреосвештенства, Ваше преосвештенство, почитува...

Прeчиста

Прeчиста

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски Прeчиста  Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Те величаме, Пресвета Дево, Богоизбрана родителке,  и го почитуваме Твоето влегување во Господовиот храм. (Величание на празникот)   Драги браќа и сестри, Чекориме низ благословениот период на Божикниот пост, онака како што Пресветат...

Ѓурѓиц

Ѓурѓиц

г. Јосиф, Митрополит Тетовско-гостиварски Ѓурѓиц Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Приближете се кон Бога, и Он ќе се приближи кон вас (Јаков 4,8) Почитувани верници, И денес, светиот Георгиј повторно нè собра во голем број во овој негов свет манастирски комплекс. Се радувам што со секое мое доаѓање тука во Мала Речица забележу...

Христовиот воин 

Христовиот воин 

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски Христовиот воин  Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Ако Мене Ме гонеа, и вас ќе ве гонат;  ако Моите зборови ги запазеа, и вашите ќе ги запазат. (Јован 15,20) Драги браќа и сестри, Денес Христовата Црква си спомнува и го прославува споменот на големиот Божји угодник и херој, светиот...

Светителката од Епиват

Светителката од Епиват

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски 27.10.2019 Св. Петка - Гостивар Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Чудесен си Ти, Боже, меѓу светиите Свои.“                              &n...

Поздравно слово до учесниците на „Милениумската патека

Поздравно слово до учесниците на „Милениумската патека

Митрополит Тетовско-гостиварски г. ЈосифВо името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Почитуван Директор на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи г. Даријан Сотировски, ценети планинари, драги браќа и сестри, Добредојдовте во храмот „Свети Мина“ овде во селото Волковија, во подножјето на Сува Гора, на местото, кое...

Под Богородичниот омофор 

Под Богородичниот омофор 

г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски Под Богородичниот омофор  Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Те величаме Пресвета Дево и го почитуваме Твојот свет Покров!  (од Величанието на Божјата Мајка)   Драги браќа и сестри, Наоѓајќи се под Богородичниот омофор, и оваа година од овде, од храмот на Нејзиното успение во...

Рождество Богородично 

Рождество Богородично 

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски Македонски брод – Бенедик 21.09.2019 г. Рождество Богородично  Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! ...Блажени се и оние што го слушаат словото Божјо, и го пазат.  (Лука 11, 28)  Драги браќа и сестри, Денес на празникот на Рождеството на Пресвета Богородица, кој помеѓу нашиот...

Радоста на Успението 

Радоста на Успението 

г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски Радоста на Успението  Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!  Блажена е утробата, што Те носела и градите, од кои си се хранел! (Лука 11,27) Драги браќа и сестри, Празникот Успение на Пресвета Богородица во народот познат под името Голема Богородица, како секоја година, така и оваа год...

Радувај се, благодатна, зашто во Твоето Успение не нé остави!

Радувај се, благодатна, зашто во Твоето Успение не нé остави!

г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски Под закрила на Богомајката   Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!   Радувај се, благодатна, зашто во Твоето Успение не нé остави! (од акатистот на Успението Богородично)    Во оваа приквечерина го започнуваме торжественото празнување на еден од најголемите празници...

Маченикот од Радовиш

Маченикот од Радовиш

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски   Маченикот од Радовиш1   Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!   Свети маченици, вие кои добро се подвизувавте и се овенчавте, молете Го Господа да ги помилува нашите души. (Општ тропар за светиите – маченици)    Ваши Високопреосвештенства, почитуван градоначални...

Во светлината на Преображението 

Во светлината на Преображението 

г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски Во светлината на Преображението  Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Станете и не бојте се!... (Матеј 17,7) Драги браќа и сестри, Денес е голем празник! Денес е празникот на Господовото преображение на гората Таворска. Секоја година, во дните на Богородичниот пост, кој е во тек, ние си сп...

Радоста на Божјиот благослов

Радоста на Божјиот благослов

Митрополит Тетовско-гостиварски г. Јосиф Радоста на Божјиот благослов[1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Оди си и, како што си поверувал, нека ти биде!“ (Матеј 5,13) Драги браќа и сестри,                       &nb...

Рождеството на Христовиот претеча[1]

Рождеството на Христовиот претеча[1]

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски Беседа изговорена во храмот „Пресвета Богородица“ – Гостивар, на 07. 07. 2019 Рождеството на Христовиот претеча[1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!  „Не бој се, Захарија, зашто се услиша твојата молба и жена ти Елисавета ќе роди син, и ќе му ставиш име Јов...

Да ги имаме на ум – Наумовите совети[1]

Да ги имаме на ум – Наумовите совети[1]

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски 03.07.2019 г. Св. Наум Охридски Попова Шапка Да ги имаме на ум – Наумовите совети[1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!  „Блажени ќе бидете, кога ќе ве намразат луѓето, и ќе ве одделат и похулат, и го исфрлат името ваше како лошо, заради Синот Човечки!“. (Лука 6,2...

LI-та генерација матуранти

LI-та генерација матуранти

Ваше Блаженство, Ваши високипреосвештенства, Ректоре, почитуван декане на Богословскиот факултет, ценети гости, професори во МПБ и драги матуранти. По милоста Божја и по вољата на САС на МПЦ-ОА, ми се даде посебна чест да бидам пратеник на LI-та генерација матуранти во учебната 2018/2019 година. Оваа обврска за мене преставува посебна радост и зад...

Денот на спасението 

Денот на спасението 

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски Беседа изговорена во храмот „Свети Спас“ – с. Јелошник - Општина Теарце - Тетовско, на 06. 06. 2019 (Вознесение Христово – Спасовден; Денот на спасението  Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!  И ги изведе надвор во Витанија, па кога ги подигна рацете, г...

Словенските просветители

Словенските просветители

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски 24.05.2019 г. Маврови анови Словенските просветители1 Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! А она, што излегува од устата, иде од срцето и тоа е она што го осквернува човекот.. (Матеј 15,18) Драги браќа и сестри, Во овој мајски ден, дојдовме во Маврови Анови, во ова светилиште со прек...

Со слога до поголеми радости

Со слога до поголеми радости

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски Со слога до поголеми радости[1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Премудроста си изгради дом“ (Изреки 9,1) Драги браќа и сестри, Денес е голем ден за село Милетино и за Вас неговите жителите. Овој Ѓурѓовден светло ќе биде запишан во поновата историја на селото, бидејќи и нема пос...

Маченичката љубов1

Маченичката љубов1

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски храм „Свети вмч. Георгиј Победоносец“ во с. Мала Речица –Тетовско – општина Тетово, на 06. 05. 2019 Маченичката љубов1 Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Оваа заповед ви ја давам: да се љубите еден со друг.“ (Јован 15,17) Драги браќа и сестри, Само по една н...

Животоносниот изворот на Пресветата[1]

Животоносниот изворот на Пресветата[1]

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски 03.05.2019 Св. Јован Капиштец Животоносниот изворот на Пресветата[1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Твојот извор, Дево, сите ние го гледаме како нов Силоам, кој ослободува од болести... (од канонот на празникот) Драги браќа и сестри,        &nbs...

Осана на Синот Давидов 1

Осана на Синот Давидов 1

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски Пресвета Богородица“ Гостивар, на 21. 04. 2019 – Шеста недела од Великиот пост – Цветници ( Осана на Синот Давидов 1 Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Осана! Благословен е Кој доаѓа во името Господово, Царот Израилев!” (Јован 10,13) Драги браќа и сестри, Се приб...

Силата на покајанието[1]

Силата на покајанието[1]

г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски Силата на покајанието[1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Синот човечки не дојде за да Му служат, но да послужи и да ја даде душата Своја за откуп на мнозина... (Марко 10,45) Драги браќа и сестри,             Со секој поминат ден се...

Со молитви кон Божјата мајка

Со молитви кон Божјата мајка

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски во Соборниот храм „Свети Кирил и Методиј“ во Тетово, на 11. 04. 2019 Со молитви кон Божјата мајка[1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Радувај се, Лествицо небесна по Која Бог слезе…! Драги браќа и сестри,           Денес...

Почеток на спасението[1]

Почеток на спасението[1]

г. Јосиф, Митрополит Тетовско-гостиварски храмот  Благовештение„Пресвета Богородица“ – Тетово, на 07. 04. 2019 – Почеток на спасението[1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Ангелот дојде при неа и рече: радувај се, благодатна! Господ е со тебе; благословена си ти меѓу жените... Тогаш Марија рече: ете ја слуги...

Чувар на вселената[1]

Чувар на вселената[1]

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски храмот „Свети Атанасиј Велики“ во с. Брвеница, општина Брвеница - Тетовско, на 31. 03. 2019 Чувар на вселената[1] Кој сака да врви по Мене, нека се одрече од себе, и нека го земе крстот свој и нека оди по Мене... (Марко 8,34). Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!    ...

Проповедникот на Благодатта

Проповедникот на Благодатта

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски Лешок 24.03.2019 г. Проповедникот на Благодатта[1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!                                   &nbs...

Да го примиме Христа

Да го примиме Христа

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски св. Кирил и Методиј Тодорова Сабота 16.03.2019 г.                                            ...

Израз на љубовта

Израз на љубовта

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски 10.03.2019 г. „Пресвета Богородица“ – Гостивар -  Прочка Израз на љубовта Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Бидејќи, ако им ги простите на луѓето гревовите нивни и вам ќе ви ги прости вашиот Отец небесен (Матеј 6,14) Драги браќа и сестри,      ...

Храбриот маченик

Храбриот маченик

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски св. Ѓорѓи Кратовски 24.02.2019 г. Кратово                                             &...

Возљубени во Господа,

Возљубени во Господа,

Возљубени во Господа,             Тешки и траорни мигови го обвија овој град и неговата околина овие денови. Моменти придружени со неопислива тага, со непоместлива жал, со неутешливи солзи... И не верувам дека има човек кого не го погоди ова трагично случување и дека нема срце кое не затрепери и з...

Пред Бога сите сме еднакви

Пред Бога сите сме еднакви

г. Јосиф, Митрополит Тетовско-гостиварски 12.02.2019 г. Гостивар Пред Бога сите сме еднакви Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Ние сме едно во Бога..., и ништо нема во нас противречно... ниту има меѓу нас прв, ниту втор...   Драги браќа и сестри, Денес на големиот христијански празник посветен на трите столбови на Православието...

Вистинољубецот

Вистинољубецот

г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски   Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Не впуштајте се во разни туѓи учења; оти е добро со благодат да се поткрепува срцето, а не со јадења, од кои немаа никаква полза оние, што ги употребуваа.“ (Евреи 13,9) Драги браќа и сестри, Јануари е месец со многу значајни празници,...

Бог се јави!

Бог се јави!

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски 19.01.2019 г. св. Кирил - Водици Бог се јави! Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Еве го јагнето Божјо кое на Себе ги зеде гревовите на светот“ (Јован 1,29) Драги браќа и сестри,           Во овој славен ден го славиме откривањето на т...

Гласот Господов е над водите

Гласот Господов е над водите

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски 18.01.2019 г. „Св. Богородица“ Тетово Гласот Господов е над водите Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Вие што жеднеете, дојдете при водите…“ (Ис. 55, 1) Драги браќа и сестри,           Дојде и денот кога се осветуваа...

Праведна награда

Праведна награда

Митрополит Тетовско-гостиварски г. Јосиф Праведна награда [1] „Радувајте се со радосните, и плачете со расплаканите!“ (Рим. 12,15) Драги браќа и сестри, Почитуван проф. д-р Ивица Зориќ, Ценето семејтво Зориќ, Почитувани хорски членови, Пречесни отци,   Ја имам особената чест, на оваа Божиќно претпразненство, кога нашите...

Во очекување на Богомладенецот

Во очекување на Богомладенецот

Митрополит Тетовско-гостиварски г. Јосиф „Свети великомаченик Георгиј Победоносец“ во с. Мала Речица – општина Тетово на 06. 01. 2019 Во очекување на Богомладенецот Таа ќе роди Син и ќе Го нарече со името Исус, зашто Тој ќе го избави народот Свој од гревовите негови (Матеј 1,25) Драги браќа и сестри,     &n...

Заштитникот на страдалниците

Заштитникот на страдалниците

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски во манастирот  „Свети Наум Охридски“ на Попова Шапка - Тетовско, на 05. 01. 2019 (Свети Наум Охридски).     Заштитникот на страдалниците Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Блажени сте вие, сиромашните, зашто ваше е царството Божјо!“ (Лука 6,20)  ...

Проповед на Митрополитот Тетовско-гостиварски г.Јосиф на манастирската слава во манастирот св.Спиридон-Пробиштип

Проповед на Митрополитот Тетовско-гостиварски г.Јосиф на манастирската слава во манастирот св.Спиридон-Пробиштип

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски Смирениот епископ Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Бог се противи на горделивите, а на смирените им дава благодат“ (Јаков 4,6) Ваши Високипреосвештенства, Драги браќа и сестри, Дојде денот, кога светата Православна црква си споменува за едно од своите најголеми светила, за свет...

Живото евангелие 

Живото евангелие 

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски св. Никола – Тетово 19.12.2018 г. Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Ако некој рече: „Го љубам Бога“, а го мрази брата си, лажливец е;  зашто кој не го љуби брата си, кого го видел,  не може да Го љуби Бога, Кого не Го видел“  (1 Јован 4,20). Драги браќ...

Сите сме храм Божји!

Сите сме храм Божји!

  г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски 04.12.2018 Богородица - Тетово Сите сме храм Божји! Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Драги браќа и сестри,   Денес се сеќаваме на настанот од пред две илјадалетија, кога според Светото предание, со свечена литија предводена од праведните Јоаким и Ана, проследена со голема љубов и...

Пет години со Вас

Пет години со Вас

Митрополит Тетовско-гостиварски г. Јосиф 04.11.2018 г. Пресвета Богородица Гостивар Пет години со Вас Заповед нова ви давам, да се љубите еден со друг, како што Јас ве возљубив вас. По тоа ќе ве познаат дека сте Мои ученици“ (Јован 13,34) Со неискажлива благодарност Му благодарам на Севишниот Бог и Спасителот наш Исус Христос и на Негов...

За најголемата „планина“

За најголемата „планина“

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Поле погледниш или планина, Сегде божева је хубавина...   Почитуван Директор на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи г. Даријан Сотировски, Ценети планинари и љубители на природата, Драги браќа и сестри,            ...

Радоста на осветувањето

Радоста на осветувањето

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски 23.09.2018 г. с. Јелошник Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Мојот дом ќе се нарече дом за молитва за сите народи (Исаија 56,7) Драги браќа и сестри, Денес е голем ден за Вас жителите на селото Јелошник, но и за сите христијани од Полошкиот крај, бидејќи христијанската радост е соборна радост....

Да го обновиме домот Божји

Да го обновиме домот Божји

  Да го обновиме домот Божји Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Господи, го засакав живеалиштето на Твојот дом и местото каде што пребива и славата Твоја“ (Псалм 25,8) Драги браќа и сестри, Со голема духовна радост дојдовме во Брвеница, да се помолиме на Бога да го благослови почетокот на нашата работа, да се помоли...

Во крилото на Црквата

Во крилото на Црквата

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски 02.09.2018 г. Челопек Во крилото на Црквата Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „зашто, мнозина се повикани, а малцина избрани“ (Матеј 22, 14) Почитувани членови на Црковниот одбор, драги браќа и сестри, По Божјата промисла само неколку дена по големиот празник Успение на Пресвета...

Да направиме добар избор

Да направиме добар избор

   г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски 28.08.2018 г Успение Лешок Да направиме добар избор Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! ...Марто, Марто, ти се грижиш и се трудиш за многу работи. Но само едно е потребно. Лука 10,41-42 Драги браќа и сестри, Денес, служејќи Света Божествена Литургија го продолжуваме честву...

Преселувањето на Божјата мајка

Преселувањето на Божјата мајка

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски Успение Вечерна Лешок 27.08.2018 г. Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!   Радувајте се, зашто сум со вас во сите денови…   Драги браќа и сестри, Секоја година, на празникот посветен на нејзиното Успение, Божјата мајка нè собира од Лешок и Полошко, но од другите...

Просветителите наши

Просветителите наши

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски храм „Свети Кирил и Методиј“ во Тетово, на 09. 08. 2018 Просветителите наши Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „... со трпение спасувајте си ги душите.“ (Лука 21,19) Ваше Високопреосвештенство;Ценети отци, Драги браќа и сестри, Денес дојдовме во Соборниот храм на нашат...

Плод на верата

Плод на верата

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски  Свети вмч. Теодор Тирон“ с. Јанчиште 05.08.2018 г. Плод на верата Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!   Тогаш учениците пристапија кон Исуса насамо и Му рекоа: „Зошто не можевме ние да го истераме?”А Исус им рече: „Заради вашето неверие“. (Матеј 17,19-20...

Вистинската слобода

Вистинската слобода

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски 02.08.2018 г. Илинден Лешок Вистинската слобода1 Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „...и ќе ја познаете вистината, и вистината ќе ве ослободи.“ (Јован 8,32) Ваше Високопреосвештенство; Почитуван Директор на Комисијата за односи со верските заедници и религиозните групи г. Даријан...

Словесната Христова гулабица

Словесната Христова гулабица

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварскиВо името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Радувај се, Марино, словесна гулабице Христова, ќерко на севишниот Сион, зашто дојде денот на твојата радост.“   Почитуван Директор на Комисијата за верски односи г. Даријан Сотировски, ценети претставници на народот во Собранието, уважени ч...

Светилото на монасите

Светилото на монасите

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски Св. Сисој Велики 19.07.2018 г. Светилото на монасите Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Драги браќа и сестри, Со голема духовна радост, гледајќи Ве во толкав голем број собрани на молитва во овој дом Божји ја започнувам денешната беседа за денешниот празник посветена на светиот подвижник...

Светилникот на Белото езеро

Светилникот на Белото езеро

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски 03.07.2018 Св. Наум Охридски Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Блажени ќе бидете, кога ќе ве намразат луѓето, и ќе ве одделат и похулат, и го исфрлат името ваше како лошо, заради Синот Човечки! (Лука 6,22) Ваше Високопреосвештенство, почитуван директор на Комисијата за верски односи и религи...

Пејте му на Господа

Пејте му на Господа

Митрополит Тетовско-гостиварски г. Јосиф Пејте Му на Господа Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Пејте Му на Господа нова песна! Пеј Му на Господа цела земјо! Пејте Му на Господа, благословувајте Го Неговото име! Псалм 96,1-2 Почитуван Директор на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи г. Даријан Сотировски, Почит...

Камења на верата

Камења на верата

Митрополит Тетовско-гостиварски г. Јосиф   Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Вие сами, како живи камења, да изградувате од себе духовен дом, свештенство свето, за да принесете духовни жртви, кои Му се на Бога пријатни преку Исуса Христа. (1 Петр. 2, 5) Почитувани претставници на дипломатскиот кор Ваши екселенции, Почитуван дире...

Господовото пасиште

Господовото пасиште

Митрополит Тетовско-гостиварски г. Јосиф Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Јас сум вратата: кој ќе влезе преку Мене, ќе се спаси; и ќе влезе, и ќе излезе, и пасиште ќе најде. (Јован 10,9) Драги браќа и сестри,   Само недела дена од Централната прослава по повод големиот јубилеј „ 1000 години Охридска архиепископија“...

Возљубени во Господа,

Возљубени во Господа,

    Зар не паѓа дожд од Бога на сите подеднакво? Или Сонцето не свети за сите, исто така? Зар не го дишеме воздухот сите еднакво? Како тогаш не се срамите да признаете само три јазика, а за сите други народи и племиња сакате да бидат слепи и глуви? Дали Господ го сметате толку бессилен тоа да не може да го даде, или завидлив, па тоа да не...

Каде се двајца или тројца собрани во Мое име, таму сум и Јас посреде нив (Матеј 18,20)  

Каде се двајца или тројца собрани во Мое име, таму сум и Јас посреде нив (Матеј 18,20)  

Митрополит Тетовско-гостиварски г. Јосиф Соборот – сведоштво за жива црква Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Драги браќа и сестри, Најнапред да Му се заблагодариме на нашиот Троичен Бог – на Отецот и Синот и Светиот Дух, Кој што благоволи и нè удостои во оваа значајна година за нашата Помесна православна црква, кога го...

Победоносецот

Победоносецот

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски Победоносецот Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „ Да бевте од овој свет, тогаш светот ќе го љубеше своето; но бидејќи не сте од светот, туку Јас ве избрав од светот – затоа светот и ве мрази.“ (Јован 15,19) Драги браќа и сестри, Во ова неделно мајско утро, во Неделата на Сам...

Сите заедно да Му служиме на Бога

Сите заедно да Му служиме на Бога

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Не бојте се! Вие Го барате Исуса Назареецот, Рапнатиот. Он воскресна не е овде...“ (Марко 16,6) Драги браќа и сестри, Со овие зборови ангелот им се обратил на трите верни жени, кои претходно биле на Голгота, а потоа присуствувале и на Христовото п...

Да бидеме верни, а не неверни!

Да бидеме верни, а не неверни!

г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски   Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!   „ Господ мој и Бог мој!” (Јован 20,28) Драги браќа и сестри,                       Во овoj неделен ден, во неделата по Воскресението Христово, која е наречена Томина недела, п...

Животоносниот извор на Пресветата

Животоносниот извор на Пресветата

г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски Животоносниот извор на Пресветата Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Твојот извор, Дево, сите ние го гледаме како нов Силоам, кој ослободува од болести... (од канонот на празникот) Драги браќа и сестри, Во овој априлски ден, во првиот петок по Воскресението на нашиот Господ и Спасител Ис...

Радостна тага – таговна радост

Радостна тага – таговна радост

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски Благовештение 07.04.2018 г. св. Кирил Радостна тага – таговна радост Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Не бојте се; знам дека Го барате Исуса распнатиот... (Матеј 28,5) Драги браќа и сестри,                   Овој ден е втор ден на наш...

Славете Го Господа

Славете Го Господа

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!             „ Осана! Благословен е Кој доаѓа во името Господово, Царот Израилев!”           (Јован 10,13) Драги браќа и сестри, Со гласно пеење на овие зборови многу деца, возрасни и стари, п...

Постот – лествица кон небото

Постот – лествица кон небото

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Сe е можно за оној што верува! (Марко 9,23) Драги браќа и сестри, Една по друга поминуваат седмиците на Великиот пост. Постепено стигнуваме до крајот на постот и како што се приближуваме искушенијата се поголеми. На почетокот од постот силите ни се поголеми, а како што чекориме од ден на ден, а понеко...

Во спомен на просветителот од Теарце

Во спомен на просветителот од Теарце

Во спомен на просветителот од Теарце 1Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!Вистина, вистина ви велам: кој што го слуша словото Мое и верува во Оној Којшто Ме испрати ќе има живот, вечен и нема да дојде на суд, а преминал од смрт во живот...(Јован 5,24)Ваши Високипреосвештенства, почитуван директоре на Комисијата за односи со верските заедници и...

Светилникот на Православието

Светилникот на Православието

Никогаш вакво чудо не сме виделе!” Марко 2,12 Драги браќа и сестри, Во текот на Велигденскиот пост, Црквата определила прославување и празнување на големи настани и значајни личности. Оваа втора недела е посветена на една значајна личност, на големиот чудотворец и светилник на Православието – светиот Григориј Палама, архиепископо...

Да бидеме чувари на Православието 

Да бидеме чувари на Православието 

 „Вистина, вистина ви велам: отсега ќе го гледате небото отворено и ангелите Божји како се искачуваат и слегуваат над Синот Човечки.”  (Јован 1,51) Драги браќа и сестри, Светата православна црква, уште во деветтиот век, го воведува празнувањето на повторното враќање на светите икони во храмовите, и победата на православната в...

СЕГА ГО ОТПУШТАШ СВОЈОТ СЛУГА ВО МИР, ВЛАДИКО, СПОРЕД ЗБОРОВИТЕ ТВОИ. (ЛУКА 2,29)

СЕГА ГО ОТПУШТАШ СВОЈОТ СЛУГА ВО МИР, ВЛАДИКО, СПОРЕД ЗБОРОВИТЕ ТВОИ. (ЛУКА 2,29)

Да се сретнеме со Бога Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Драги браќа и сестри, Во овој февруарски ден, дојдовме во нашиот храм како старецот Симеон да Го сретнеме нашиот Бог и Спасител, Господа Исуса Христа. Дојдовме да си споменеме за настанот, кога во четириесеттиот ден по Рождество Христово, Пресветата Дева Го донела својот Божествен...

О кога би можел да се удостојам во оган и маки да завршам за името на Исус Христос, мојот Бог и Господ!

О кога би можел да се удостојам во оган и маки да завршам за името на Исус Христос, мојот Бог и Господ!

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Драги браќа и сестри,       Со овие зборови, младиот маченик Трифун, чиј спомен денес го празнуваме – ги прифатил и храбро ги претрпел маченичките страданија за Христа, нашиот Спасителот. Во овој ден, според традицијата, славејќи го споменот на свети Трифун, кој е покровител на лозарит...

Љубовта е во единството 

Љубовта е во единството 

Елате, благословени од Мојот Отец; наследете го Царството,  приготвено за вас од почетокот на светот (Матеј 25,34) Драги браќа и сестри, Од нашата земја Македонија дојдовме при Вас во Виена, во третата подготвителна недела позната како Месопусна недела кога од исхраната ги отфрламе месните производи, односно во неделата на Страшниот суд пред С...

Заштитникот на верата

Заштитникот на верата

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Блажени се гонетите заради правда, бидејќи нивно е царството небесно! (Матеј 5,10) Драги браќа и сестри, Денес во Брвеница, во храмот посветен во негов спомен, дојдовме да го прославиме големиот заштитник на верата наша, дојдовме да му ја оддадеме заслужената чест на светиот Атанасиј Велики, архиепи...

Бог се јави!

Бог се јави!

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски 19.01.2018 г св. Кирил - Водици Бог се јави! Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „ Еве го јагнето Божјо кое на Себе ги зеде гревовите на светот“ (Јован 1,29) Драги браќа и сестри,                   Во овој славен ден го славиме откривањ...

„Вие што жеднеете, дојдете при водите…“

„Вие што жеднеете, дојдете при водите…“

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски 18.01.2018 г. Богородица Тетово Гласот Господов е над водите Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „ Вие што жеднеете, дојдете при водите… “ (Ис. 55, 1) Драги браќа и сестри,       Дојде и денот кога се осветуваат водите. И ние дојдовме во светиот храм посветен на...

Да ги обреземе старите навики

Да ги обреземе старите навики

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски св. Никола Тетово 14.01.2018 г. Да ги обреземе старите навики Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Ползувајте го времето! (Ефес. 5,16) Драги браќа и сестри, Семилостивиот Бог благоволи, на првиот ден од Новата година, кога нашиот ум се упатува кон тајната на времето и согледува за минливоста на у...

Светител за следење

Светител за следење

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски 05.01.2018 г. Св. Наум Охридски Попова Шапка Светител за следење Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!   Почитувана е пред Господа смртта на Неговите преподобни...   Драги браќа и сестри, Денес дојдовме во овој манастирски храм да го воспееме и прославиме Светиот преподобен отец наш Н...

Правило на верата

Правило на верата

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски Св. Никола 19.12.2017 г.   Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Да не знае твојата лева рака што прави десната… (Матеј 6,3) Драги браќа и сестри, Денес се наоѓаме во храмот посветен на светителот – за чиј спомен си спомнува Светата Црква, се наоѓаме во храмот на светиот Николај...

Сите сме храм Божји!

Сите сме храм Божји!

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски 04.12.2017 г. Гостивар                   Сите сме храм Божји! Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! ... и вие сами, како живи камења, изградувајте од себе духовен дом... oПетр. 2,5). Драги браќа и сестри,             &n...

Недела дваесет и петта по Педесетнница

Недела дваесет и петта по Педесетнница

г. Јосиф, Митрополит Тетовско-гостиварски 26.11.2017 г. Гостивар Слава Му на Бога за сѐ! Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!   Кога ќе слушнете за постот, не плашете се од него како од страшен војвода: тој не е страшен за нас, туку за лошите духови...   Драги браќа и сестри, Овие охрабрувачки зборови за постот ги изговорил н...

Собор на Св. Архангел Михаил

Собор на Св. Архангел Михаил

г. Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски 21.11.2017 г Св. Архангел Михаил Предводникот на ангелите Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!   Те прославувам, Оче, Господи на небото и на земјата (Лука 10,21)   Драги браќа и сестри, Со овие зборови и ние денес ги подржуваме небесните ангелски хорови и од ова место Го прославуваме...

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски 07.11.2017 г. св. Димитриј

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски 07.11.2017 г. св. Димитриј

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски 07.11.2017 г. св. Димитриј Светителот од Солун Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Ако Мене Ме гонеа, и вас ќе ве гонат; ако Моите зборови ги запазеа, и вашите ќе ги запазат... (Јован 15,17) Драги браќа и сестри, Во овој ноемвриски ден, дојдовме овде во храмот посветен на нашиот денешен...

Колку е убаво кога браќата живеат заедно

Колку е убаво кога браќата живеат заедно

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!   Колку е убаво и колку е мило кога браќата живеат заедно. Тоа е како миро врз главата што се лее по брадата, брадата Аронова, што се лее по полите од одеждата негова, како роса Ермонска, која паѓа на горите Сионски, зашто таму Господ дал благослов и живот вечен... (Псалм 132) Драги браќа и сестр...

Воскресение од пепел

Воскресение од пепел

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски 08.10.2017 г. Мала Речица       Воскресение од пепел Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!                                                     Домо...

13та недела по Педесетница

13та недела по Педесетница

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски 03.09.2017 г. Брвеница Да постанеме Христови другари и ученици Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Каменот, што го отфрлија ѕидарите, стана глава на аголот: Тоа е од Господа, и чудесно е во очите наши (Матеј 21,42) Драги браќа и сестри, Денешното свето Евангелие прочитано на Божественат...

Успение на Пресветата, Пречистата и Преблагословена наша Мајка – Богородица

Успение на Пресветата, Пречистата и Преблагословена наша Мајка – Богородица

  г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски 28.08.2017 г. Само едно е потребно Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Но само едно е потребно. Марија го избра добриот дел, кој нема да ѝ се одземе Лука 10,42 Драги браќа и сестри, Денеска го прославуваме празникот на чесното Успение на Пресветата, Пречистата и Преблагословен...

Успението на Богомајката

Успението на Богомајката

г. Јосиф, Митрополит Тетовско – гостиварски 27.08.2017 г. Успението на Богомајката Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!   Гледајќи го ангелите Успението на Пречистата – се уплашија, бидејќи Дева се вознесува од земјата на небото   Драги браќа и сестри, Во оваа приквечерина, Богомајката, Која е и сечија наша Мајка...

Манастирот на Преображението

Манастирот на Преображението

Lo г. Јосиф, митрополит Тетовско - гостиварски Манастирот на Преображението[1] Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!   Секој манастир е тврдина Божја и појава светоотечка, Секој манастир го благословува целиот крај кај што е подигнат...   Драги браќа и сестри,                   &...

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски Туденце 06.08.2017 г.

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски Туденце 06.08.2017 г.

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски Туденце 06.08.2017 г. Храмот е дом за молитва Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!                                               Кој е толку голем како нашиот Бог? Ти си Бог кој...

Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски Зубовце „св. Марина“ 30.07.2017 г.

Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски Зубовце „св. Марина“ 30.07.2017 г.

oЈосиф, митрополит Тетовско – гостиварски Зубовце „ св. Марина“ 30.07.2017 г. o– образец на женственото достоинство oимето на Отецот и Синот и Светиот Дух! oоние што јадеа, беа околу пет илјади души, освен жените и децата. o14,21 oбраќа и сестри, oСе собравме оваа недела соборно и во голем број во овој храм – достојн...

Проповед на Митрополитот Тетовско – Гостиварски г.Јосиф за празникот Митровден

Проповед на Митрополитот Тетовско – Гостиварски г.Јосиф за празникот Митровден

             Денес го празнуваме споменот на едно големо светило на Православната Црква, големиот сведок на вистинскиот Бог - светиот Димитриј Солунски Чудотворец. Oвoј славeн и чудoтвoрeн свeтитeл e рoдeн вo градoт Сoлун oд благoрoдни и благoчeстиви рoдитeли, кои бидејќи бeздeтнитe, го измoлиле oд Бoга својот син...

Страстите се најлошиот тиранин

Страстите се најлошиот тиранин

Минатиот пат  зборувавме за тоа како Бог го создал човекот и колку бил  природен неговиот живот во рајот, односно во пространството во кое го поставил Господ. Адам, којшто излегол од рацете на Самиот Бог, ги поседувал сите дарови од Создателот. Потоа, значи дошол гревот, којшто го прекинал општењето на човекот со Бога, и сите енергии на с...

Православен поглед на современите технологии: телевизија и интернет

Православен поглед на современите технологии: телевизија и интернет

Нашава епоха, XX и почетоткот на XXI век, е епоха на силен технолошки развој. Се разбира, големи се предностите и позитивните страни на технолошкиот напредок. Во многу сегменти се олеснува и подобрува човековиот живот. Меѓутоа, истите тие технолошки придобивки многу лесно се злоупотребуваат, па така, од средство за подобрување на условите за живот,...

Слово на Митрополит Тетовско – Гостиварски г.Јосиф

Слово на Митрополит Тетовско – Гостиварски г.Јосиф

  Ваше Блаженство, Ваши високипреосвештенства, Ваше преосвештенство, Почитувани членови и претставници на Владата на Р. Македонија, Почитувани пратеници во Собранието на Р. Македонија, Почитувани претставници на дипломатскиот кор, Уважени претставници на образовните институции, Почитувани претставници на локалните самоуправи, Сечесни отци и...