31 меѓународен хорски фестивал на православна духовна музика ТЕХО 2022

31 меѓународен хорски фестивал на православна духовна музик...

На 11 и 12.06.2022 Во Лешочкиот манастир се одржува 31 меѓународен хорски фестивал на православна духовна музика ТЕХО 20...

54 генерација успешно завршени матуранти - богослови

54 генерација успешно завршени матуранти - богослови

09.06.2022 .Во Македонската православна богословија (МПБ) Св.Климент Охридски – Драчево, во присуство на ректорот...

Cпоменот на Светиот цар Константин и Светата царица Елена

Cпоменот на Светиот цар Константин и Светата царица Елена

На 03.06.2022 г.кога го празнуваме споменот на Светиот цар Константин и Светата царица Елена, Митрополитот Тетовско-гост...

Вознесение на нашиот Спасител, Господ Исус Христос

Вознесение на нашиот Спасител, Господ Исус Христос

На 02.06.2022 година, денот на празнувањето на славното Вознесение на нашиот Спасител, Господ Исус Христос, во храмот Во...

НЕДЕЛА НА СЛЕПИОТ

НЕДЕЛА НА СЛЕПИОТ

29.05.2022 -НЕДЕЛА НА СЛЕПИОТ. Во соборниот храм пресвета Богородица-Гостивар,митрополитот Тетовско-гостиварски г.Јосиф богослужеше света литургија. Верниот народ се причести со светите тајни. Во својата беседа митрополитот г. Јосиф меѓудругото нагласи: Преку овој настан Господ Христос нè поучува за големината и за силата на верата во Бога. Овој човек, иако бил слеп, имал силна и непоколеблива вера во Господа Христа. Но и надеж во силата и...

Денови на КИРИЛ ПЕЈЧИНОВИЌ

Денови на КИРИЛ ПЕЈЧИНОВИЌ

28.05.2022 Денови на КИРИЛ ПЕЈЧИНОВИЌ. Во посета на Лешочкиот манастир беа КУД Кирил Пејчиновиќ - Теарце, КУД Петровачки асамбал-Петровац - Р. Србија, КУД Смедерево, Р. Србија. Во чест на нашиот учител и просветител Кири...

Oдржа молебен на гробот на Св. Кирил

Oдржа молебен на гробот на Св. Кирил

24.05.2022 На празникот на Сесловенските просветители и рамноапостоли Св. Кирил и Методиј во базиликата „Сан Клементе“ во Рим денеска се одржа молебен на гробот на Св. Кирил. Молебенот го отслужи Митрополито...

Недела на Самарјанката – Канонизација на игуменот Јоаким Крчовски за светител и негово вбројување во диптихот на светите

Недела на Самарјанката – Канонизација на игуменот Јоаким Крчовски за светител и негово вбројување во диптихот на светите

На 22.05.2022 година во Манастирот „Свети Јоаким Осоговски“ во Крива Паланка, Неговото Блаженство Митрополит Скопски, Архиепископ Охридски и Македонски и на Прва Јустинијана, г. г. Стефан, отслужи Божествена...