Соборјаните на Крит со часови дебатираат за „баналности“

Соборјаните на Крит со часови дебатираат за „баналности“

Мисијата на црквата, прашањето за дијаспората и прашањето за автономијата се трите точки за кои поглаварите, но и голем...

Педесетница

Педесетница

На 19.06.2016 г. денот на слегувањето на Светиот Дух врз апостолите или Педесетница – Духовден, Неговото висо...

Света тајна Крштение

Света тајна Крштение

На 15.06.2016 година, Неговото високопреосвештенство, Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф, во храмот „Св. К...

Света Тајна венчание над младоженците Горан и Ирена Петровски од Тетово

Света Тајна венчание над младоженците Горан и Ирена Петровск...

На 11.06.2016 година, Неговото високопреосвештенство, Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф, и  Митрополитот К...

XXV Меѓународен хорски фестивал – ТЕХО на православна духовна музика

XXV Меѓународен хорски фестивал – ТЕХО на православна духовна музика

На 11-12.06.2016 година, во Соборниот храм „ Св. Кирил и Методиј“ , и во Лешочкиот манастир   при Тетовско-гостиварската епархија се одржа XXV Меѓународен хорски фестивал – ТЕХО на православна духовна музика. На фестивалот гостуваа : Градски женски младински хор „ Менада“ – Тетово, Градски мешан хор „ Гортинија“ – Гевгелија, Мешан хор „ Rozafa Expression“ – Скадар, Ал...

Заупокоена Литургија во манастирот на свети Георгиј во Дељадровце

Заупокоена Литургија во манастирот на свети Георгиј во Дељадровце

На 11 јуни 2016 година, кога се навршуваат три години од упокојувањето на митрополитот Полошко-кумановски г.Кирил, во манастирот на св. Георгиј во Дељадровце Митрополитот Европски г. Пимен, во сослужение со митрополитите...

Вознесение Христово

Вознесение Христово

На 09.06.2016 година, Вознесение на Господ Исус Христос – Спасовден, Неговото високопреосвештенство, Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф, богослужеше света Златоустова литургија во Соборниот храм „Прес...

"Свети Ѓорѓи Кратовски"

"Свети Ѓорѓи Кратовски"

На 8.06.2016 година, кога Црквата го прославува преносот на моштите на светиот новомаченик Ѓорѓи Кратовски, Неговото Високопреосвештенство митрополитот Тетовско-гостиварски г.Јосиф, во сослужение со митрополитот Кумановс...