Во посета на семејството Ангелковски од с.Теарце

Во посета на семејството Ангелковски од с.Теарце

На 04.08.2020 Митрополитот Тетовско гостиварски г.Јосиф заедно со парохискиот свештеник го посетија семејството Ангелков...

Cв. пр. Илија - Илинден

Cв. пр. Илија - Илинден

02.08.2020 св. пр. Илија - Илинден митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф богослужеше света литургија во соборниот х...

Средба со градоначалникот на општина Теарце г.Исен Асани

Средба со градоначалникот на општина Теарце г.Исен Асани

На 30.07.2020 Митрополитот Тетовско-гостиварски г.Јосиф во Лешочкиот манастир го прими градоначалникот на општина Теарце...

Востоличен новиот Кумановско-осоговски Митрополит

Востоличен новиот Кумановско-осоговски Митрополит

Во Соборниот Храм „Свети Николај Чудотворец“ во Куманово, денеска беше отслужена Света Божествена литургија...

Средба со м-р Мемет Селмани директор на НКЦ на Македонија и м-р Даријан Сотировски директор на КОВРЗГ

Средба со м-р Мемет Селмани директор на НКЦ на Македонија и м-р Даријан Сотировски директор на КОВРЗГ

На 27.07.2020 Во Лешочкиот манастир митрополитот Тетовско-гостиварски г.Јосиф оствари средба со м-р Мемет Селмани директор на НУ Национален конзерватроски центар (НКЦ) на Македонија и м-р Даријан Сотировски директор на Комисијата на верски заедници и религиозни групи(КОВРЗГ). Стручната комисија од конзерватори и архитекти при НКЦ ја воведе во работа фирмата- изведувач на градежните активности за црквата прес. Богородица од 14 век.

6 Недела по Педесетница

6 Недела по Педесетница

На 19.07.2020 Митроплитот Тетовско-гостиварски г.Јосиф во 6 Недела по Педесетница -на празникот Преп.Сисој Велики богослужеше света литургија во соборниот храм св.Кирил и Методиј-Тетово.По литургијата беа благословени ку...

Св.тајна венчание на Роберт и Симона Крстевски од Тетово

Св.тајна венчание на Роберт и Симона Крстевски од Тетово

На 18.07.2020 Митрополитот Тетовско-гостиварски г.Јосиф во Лешочкиот манастир изврши св.тајна венчание на Роберт и Симона Крстевски од Тетово.

† ХИРОТНИЈА НА ЕПИСКОПОТ АНТАНИСКИ Г. ПАРТЕНИЈ ВО ПЕТТА НЕДЕЛА ПО ПЕДЕСЕТНИЦА И НА ПРАЗНИКОТ НА СВ. АП. ПЕТАР И ПАВЛЕ

† ХИРОТНИЈА НА ЕПИСКОПОТ АНТАНИСКИ Г. ПАРТЕНИЈ ВО ПЕТТА НЕДЕЛА ПО ПЕДЕСЕТНИЦА И НА ПРАЗНИКОТ НА СВ. АП. ПЕТАР И ПАВЛЕ

Божествената Евхаристија (Литургија) е центар на животот на Црквата. Но, не само центар на Црквата и животот, туку таа е и самото битие на Црквата. Токму затоа и светито Никола Кавасила ќе каже: „Ако некој сака да...